Jij en je goudvis: the battle is on !
Dwalen, ondanks headsets :-, jouw gedachten ook wel eens af in deze spannende coronatijden?
We worden momenteel overspoeld door informatie, van rampscenario’s tot wijze aanbevelingen van minister De Block: ‘Blijf in uw kot!’. Niemand ontsnapt aan het coronaverhaal. Onze rechtstreekse impact blijft beperkt tot social distancing, handen wassen en verder handelen met gezond verstand. Maar het is zaak om het hoofd koel te houden en de continuïteit te verzekeren.
Hieronder 7 tips & tricks om de juiste focus te houden.
Tip 1: Weet wat je wilt!
Om te voorkomen dat je de focus van een goudvis krijgt (=max 3 seconde) is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Als je je dag begint zonder enig idee van prioriteiten of planning, gaat het vaak ook niet gebeuren. Als wij onze hersenen geen richting geven om een specifieke taak uit te voeren, dan is de kans klein dat het er ook daadwerkelijk van komt.
Het omgekeerde is ook waar. Je kent vast wel het effect dat je bijvoorbeeld een rode auto koopt en opeens zie je veel meer mensen in een rode auto terwijl je die eerst nooit opmerkte. Ik zal je de details besparen, maar dit heeft te maken met een deel in je hersenen dat het Reticulair Activatie Systeem (R.A.S.) heet. Dat is een soort filter die informatie wegfiltert of juist doorlaat. Onbelangrijke informatie filtert het weg, anders zou je een informatie-overload krijgen. Dit kan wel eens voorkomen, maar je kunt je R.A.S. ook in je voordeel laten werken.
Door te focussen op wat je wil (door bijvoorbeeld een planning te maken) richten je hersenen zich op het doel dat je wilt bereiken. Kies daarom elke dag één of twee taken uit waar jij jezelf op wilt focussen. Daarna volgen de resultaten een stuk makkelijker!
Tip 2: Werk in tijdsblokken.
Sommige mensen zijn er trots op als ze uren achter elkaar door hebben gewerkt. Top, je hebt veel kunnen doen, maar daarna voelt het alsof iemand je hersenen heeft staan pureren.
Je kunt je persoonlijke productiviteit vele malen vergroten als je om de 60 tot 90 minuten een korte pauze neemt. Je geeft je hersenen dan de tijd om even op te laden en iets anders te doen: een frisse neus halen, even stretchen, je werkplek fysiek en mentaal even achterlaten om nadien weer 100% gefocust te kunnen werken. Vooral nu je bewegingsruimte wordt ingeperkt, zijn dit aanraders!
Tip 3: Laat je niet afleiden.
Dit is misschien de makkelijkste tip die je ooit zult krijgen en waarschijnlijk ken je hem al. We laten ons gedurende de dag namelijk zo makkelijk afleiden door ping-ping geluidjes, oppoppende mailtjes … Neem jij je telefoon ALTIJD op als hij geluid maakt? Alsof dat niet kan wachten terwijl je een belangrijk gesprek hebt of wanneer je een taak aan het uitvoeren bent die absolute concentratie vraagt.
We worden doorsnee elke 7 minuten door iets afgeleid. Vervolgens duurt het minutenlang vooraleer we weer compleet in ‘de flow’ aan het werk zijn. Zet met andere woorden alle pushmeldingen uit, als je 100% gefocust aan het werk wil zijn. Vertel je collega’s dat je gedurende een bepaald tijdvenster niet gestoord wil worden. Sta even bewust stil bij wat of wie jouw grootste stoorzenders zijn en onderneem vervolgens actie om die maximaal ‘uit te schakelen’!
Tip 4: Zorg voor een prettige werkplek die je productiviteit aanscherpt.
In de huidige situatie geldt dit zeker ook als je vaker van thuis werkt. Maar ook op kantoor: zoek zoveel mogelijk een plek waar je ongestoord kan werken, liefst niet waar veel mensen voorbijkomen, ook niet vlakbij een deur, een printertoestel … Natuurlijk kan je je plekje niet altijd kiezen, maar als je werkplek een negatieve impact heeft op je productiviteit, kan je dit wel aankaarten misschien. Zoek op momenten dat je je moet focussen naar een stille plek waar je kort en krachtig geconcentreerd kan doorwerken. En iets waar je zelf altijd zelf aan kan werken: zorg voor een opgeruimde werkplek waar je zoveel mogelijk prikkels en afleiders uitschakelt!
Tip 5: Hak een lange opdracht in hapklare stukjes.
In plaats van één groot einddoel kan je ‘de olifant’ in stukjes hakken: verschillende kleine mijlpaaltjes zorgen er ook voor dat je telkens een goed gevoel hebt bij die kleine succesjes! Zoals je weet, werkt die tip ook bij uitstelgedrag. Breng een ritme in je focus. Zoek uit wat jouw best passende ritme is en ontdek je persoonlijke piekmomenten, want dat is vaak voor iedereen een beetje verschillend.
Tip 6: Begin de dag met een gezond ontbijt.
Een goed ontbijt zorgt voor een dag vol concentratie en focus. Dit is misschien wel de meest waardevolle tip op lange termijn, ook voor je gezondheid.
Als je slechts één van deze zeven tips zou kiezen, kies dan deze! Niet alleen voor een betere focus en concentratie, maar voor gigantisch veel meer energie!
Tip 7: Drink voldoende water.
Wat is het effect van water op je concentratie en focus? Bewezen is dat concentratiestoornissen samenhangen met een tekort aan water in je lichaam.
Misschien ben je wel bekend met het middagdipje rond een uur of 4 ‘s middags. We grijpen dan naar de koffie of energiedrank om een oppepper te krijgen om vervolgens 1,5u later weer een energiedip te hebben.
In de meeste gevallen heb je helemaal geen oppepper nodig, want vaak komt de energiedip namelijk door uitdroging. Onze hersenen bestaan voor maar liefst 90% uit vocht. Wanneer dat percentage terugloopt, kan je niet alleen last krijgen van hoofdpijn, maar zullen ook je alertheid, concentratie en denkvermogen achteruit gaan. Als je het verschil wil maken, is het met andere woorden zaak om je waterhuishouding op peil te houden.
Wil je kennismaken met ACTitude ? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.