Enkele tips om nu en dan ‘gezond’ van mening te verschillen en te vermenigvuldigen door transparant te delen.

Tip 1: FOCUS
Soms kan een meningsverschil verleidelijk zijn om alle oude koeien weer uit de sloot te halen en die mee in de strijd te gooien. Dit verziekt de situatie en vermindert de kans om tot een gezamenlijk standpunt te komen behoorlijk. Focus dus op wat er in de huidige situatie gaande is en laat het verleden achter je.

Tip 2: LUISTER ACTIEF
En denk niet alvast hoe je het betoog van de ander gaat pareren, je mist dan mogelijk belangrijke informatie plus je gesprekspartner voelt zich niet gehoord, laat staan begrepen. Onderbreek de ander niet, ga niet in het defensief. Als je eerst ‘geeft’, mag je verwachten dat je de aandacht van de ander nadien ook krijgt.

Tip 3: PROBEER JE IN TE LEVEN
In plaats van hardnekkig je eigen standpunt te blijven verdedigen, is het goed om ook even vanuit het perspectief van de ander te kijken. Begrip verzacht de zeden, maar misschien levert het je bovendien ook iets op in de ‘onderhandeling’ als je even in de schoenen van de ander stapt …

Tip 4: GEEF JE FOUTEN RUITERLIJK TOE
Wees niet te beroerd om ook toe te geven dat je zelf ook in de fout bent gegaan. Dat creëert bij de ander een gevoel van evenwaardigheid en is vaak op zich al voldoende om de ander milder te stemmen. Vermijd welles nietes spelletjes en zet je ego opzij, in the long run zal het feit dat je je kwetsbaar durft opstellen het vertrouwen versterken en de relatie verbeteren.

Tip 5: GEBRUIK IK-BOODSCHAPPEN
Als je zegt ‘ Ik voelde me in de steek gelaten toen bleek dat er niet gebeurd was wat we afgesproken hadden’ in plaats van ‘Jij bent nooit op tijd klaar met iets’, klinkt dat minder beschuldigend. Het helpt de ander jouw emoties te begrijpen in plaats van meteen in de verdediging te gaan omdat hij zich aangevallen voelt.

Tip 6: GA VOOR EEN TIME-OUT
Als je destructieve gesprekspatronen herkent, ga dan voor een cool down. Breek de meeting even op en vraag om opnieuw af te spreken als iedereen er klaar voor is. Spreek wel duidelijk af wanneer je de discussie verderzet.

Als je gewapend met deze tips er uiteindelijk toch niet in slaagt om de situatie uit te klaren, vraag dan om advies via een objectieve partij. Aanslepende conflicten zijn namelijk nooit productief.
Positieve confrontaties daarentegen wel. Zij challengen ons brein.

Wil je kennismaken met ACTitude ? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.