‘Probeer de ander te begrijpen vooraleer je zelf begrepen wil worden’ (Stephen Covey)
We hebben vaak de intentie om naar anderen te luisteren, maar horen lang niet altijd wat er precies gezegd wordt. Dat heeft onder andere te maken met wat we ‘luisterbarrières’ noemen: gedachten die in ons hoofd rondspoken, meningen die gevormd worden, omgevingsfactoren die ons uit focus brengen … Sowieso is ‘één en al oor zijn’ een moeilijke opgave voor heel wat mensen.
Actief luisteren betekent dat je niet alleen ‘hoort’ wat de ander zegt, maar het ook ‘ziet’. Met andere woorden: zet je zintuigen op scherp en gebruik de LSD spelregels.
Actief luisteren vraagt om aandacht, inleving en doorzettingsvermogen en zorgt er voor dat de ander zich niet alleen begrepen voelt, maar levert jou ook de juiste informatie.
Hieronder vind je 7 praktische tips voor je gesprekpartners én voor jou:
- Luister meer, praat minder. ‘Je hebt 2 oren en 1 mond’.
- Maak oogcontact en wees je op elk moment van het gesprek bewust van je onverdeelde aandacht.
- Vermijd storende elementen en laat je niet afleiden door je computerscherm of gsm.
- LUISTER ACTIEF: maak tijd, onderbreek niet, stop de gedachtestroom in je eigen hoofd.
- SAMENVATTEN: herhaal, parafraseer, check of je het goed begrepen hebt: ‘Begrijp ik het goed als ik het zo samenvat …?’ ‘Betekent dit dan dat …?’ ‘Dus de 2 belangrijkste punten zijn …?’.
- DOORVRAGEN: vraag wie, wat, wanneer, hoe, waarom …? Vermijd misverstanden door te dubbelchecken, een misverstand zit meestal in een klein hoekje.
- Zeg ‘dank je wel’. Koop goodwill. Als de ander ervaart dat je ècht naar hem/haar geluisterd hebt, zal hij/zij ook bereid zijn om actief naar jou te luisteren.
Ben je ook ambitieus voor jezelf en voor jouw onderneming? Benieuwd naar onze pragmatische aanpak en Quick Wins? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via jan@actitude.be